Wednesday 11 June 2014

Lítací yóga aneb yóga v závěsné hamace

      Všichni známe yógu. Někteří z nás se s ní setkali v různých jejích variacích. Ať už to byla klasická yoga, power yoga, hatha yoga, hot yoga, kino yoga, acro yoga a další.
V tomto článku se zaměřím na jiný směr, a to závěsnou yogu.
      Závěsnou yogu naleznete pod mnoha názvy. Nejčastěji jako antigravity yoga, ay fly training, lítací yoga a také d-yogi fly, flying yoga, vzdušná yoga atp. Já zvolím neutrální název, a to závěsná yoga.
      Závěsnou yogu může cvičit kdokoli. Věk ani tělesná kompozice nehrají žádnou roli. Jediné, na co si musíte dávat pozor, je vlastní zdraví. Není vhodné, aby závěsnou yogu obecně cvičil kdokoli, kdo trpí na problémy srdce, těhotné ženy, lidé mající protézy kyčlí či loktů, rovněž tento druh yogy není vhodný pro hypertenzní lidi a lidi trpící onemocněním páteře a míchy. Taktéž se nedoporučuje jít na závěsnou yogu v případě, že jste navštívili zkrášlovací salon a máte napíchaný botox.
      Závěsná yoga má několik směrů. Je to tak krásně kreativní, že je možné na hamaku aplikovat mnoho akrobatických cviků, ale také cviků z klasické yogy. Při tomto cvičení je důležitá rovnováha, kterou můžete trénovat i doma pomocí stojek o zeď nebo i v prostoru. Stojky na hlavě, na rukou, na předloktí.. vše je povoleno.
V závěsné yoze se často využívá prvků hlavou dolů. Správné vyvěšení těla uvolní tlak v páteři a vy se tak můžete krásně uvolnit. V závěsné hamace můžete nejen relaxovat, ale můžete s ní protahovat, můžete na ní páchat akrobatické kousky, můžete se v ní jen houpat, můžete s ní posilovat.. opravdu je to krásně multifunkční hadřík.
Fyzická náročnost je při tomto cvičení opět velmi individuální. Taktéž záleží na typu lekce a jejím zaměření.
      Co ke cvičení závěsné yogy potřebujete ? Jednou z hlavních věcí je hamaka, neboli “síť“. Ovšem nenechte se splést. "Síť" používaná při závěsné yoze není děrovaná. Používá se speciální tkanina, kdy v šířce je látka pružná, a v délce pevná. Velikost je přibližně (šxd) 260cm x 400cm. Ukotvení je po stranách na karabiny, a buď zavěšená na laně nebo na horolezecké multismyčce (tzv. safety chain smyčka je lepší, protože si můžete korigovat výšku hamaky posouváním karabin do jiných smyček bez potřeby jejich odvazování). Materiál je nylon. Na trhu je mnoho barev, které si můžete vybrat. Ovšem odkud objednat ? Toto je už větší oříšek. Tento materiál je znám pod názvem "letecké hedvábí" nebo také "aerial silks". Většinou lze tento materiál objednat z USA. Najdete ale také materiál z UK nebo zde v ČR, kdy provozovatelé e-shopu objednávají opět z USA popřípadě z Číny. Stejně tak se materiál vyrábí v několika šířkách a to proto, že se využívá i pro akrobacii na závěsných šálách (dva cancourky o manší šířce), si musíte dávat pozor na to, jakou šířku objednáváte, když už se pro pořízení rozhodnete.

Kde si závěsnou yogu vyzkoušet ? Dnes je již možností mnoho. Já poprvé tento typ yogy vyzkoušela v Ostravském pole dancovém studiu Circus! Dance studio vedené Evou Pernickou a Evou Glogarovou.


      Pro mě je závěsná yoga skvělým doplňkem k pole dance a doporučuji všem tyčkychtivým, protože je to zase trošku jiná zátěž, ale také relaxační. Některé prvky na hamace připomínají prvky prováděné na tyči. Byla to pro mě okamžitá láska, a tak jsem nelenila a hamaku si domů pořídila.

Níže přikládám pro představu pár fotografií pořízených v Ostravském Circus! Dance studio s dovolením Evičky Glogarové :-*








A moje domácí protahování na hamace :)







No comments: